Newsletter

Gener 2019

Edi-Net a un cop d’ull

La iniciativa EDI-NET (Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques) analitza i comunica dades elèctriques, de gas i d’aigua amb una freqüència inferior a l’horària amb l’objectiu d’identificar el malbaratament i les oportunitats d’estalvi, reduir el consum i estalviar diners. La iniciativa va dirigida als responsables de la presa de decisions de les autoritats públiques, planificadors financers, gestors energètics i responsables i usuaris dels edificis. Un fòrum on-line i una sèrie de tallers facilitaran l’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques per donar suport a les autoritats públiques durant la implementació dels seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).

Les dades poden revelar augments de
consum petits però costosos

De juny, el consum es va moure des de
la zona verda a la vermella, necessita
investigar-se.

El rendiment es resumeix en una simple
taula, a on es marca en vermell i verd el
consum inusual

La filosofia darrere de l'anàlisi d'EDI-Net

La recollida de dades d'alta resolució és molt útil per a la comprensió dels patrons de consum en un edifici. En particular, quan s'instal·len per primera vegada els comptadors i es revises les dades que produeixen, sovint s'identifiquen oportunitats per a la reducció dels consums, com ara fuites d'aigua o l'ús d'il·luminació i calefacció durant els períodes en que l'edifici està desocupat. Aquest tipus de problemes sovint pot conduir a intervencions de baix cost i d'alt impacte com la reprogramació dels sistemes de control existents. Fins i tot els edificis que normalment presenten un bon rendiment, amb el temps, poden arribar a tenir un funcionament deficient com a conseqüència de fallades i problemes que poden passar desapercebuts. El monitoratge de les dades dels comptadors pot ajudar a identificar problemes ràpidament, però el control regular dels consums energètics i d'aigua no és fàcil, especialment quan el nombre d'edificis és gran. El volum de dades és sovint una barrera. La revisió amb regularitat d'un gran volum de conjunts de dades pot arribar a ser tediós i implicar un ús ineficient del temps.

El panell de control d'EDI-Net és un veritable sistema de monitorització. Analitza cada dia, i per sistema, tots els teus edificis automàticament. L'anàlisi utilitza dades històriques (12 mesos) per establir un patró d'ús esperat per a cada conjunt de dades. A continuació, comparem l'ús actual amb l'ús esperat amb l'objectiu de proporcionar una anàlisi actualitzat, cada mitja hora, del funcionament actual. El nostre principal objectiu és guiar-te cap als conjunts de dades d'interès (és a dir, aquells on han canviat els patrons de consum). Això et permetrà poder ignorar els conjunts de dades que no han canviat des de l'última vegada que es van revisar. Aquest enfocament elimina la majoria del temps necessari per controlar les dades d'energia i aigua perquè ja no hi ha necessitat de revisar les bases de dades on els patrons de consum són els esperats.

La interfície d'usuari del panell de control proporciona una manera de navegar a través dels resultats prèviament calculats en un formulari resum simplificat. Es destaquen els resultats inusuals (consum inesperadament alt o baix). Per a cada conjunt de dades individual presentem una visualització simple que mostra el consum que realment s'ha produït en comparació amb el consum esperat perquè es pugui visualitzar el per què s'ha destacat el conjunt de dades. En el funcionament habitual la majoria de conjunts de dades poden ser ignorats i només uns quants es destaquen per la seva revisió.

Edi-Net dóna suport a les Setmanes del repte Energètic dels professionals mèdics

El Nottinghamshire Healthcare NHS Foundation Trust, un important proveïdor de serveis sanitaris, es va unir a EDI-Net fa uns mesos. L'ús de l'energia és un dels seus impactes ambientals més significatius; també és econòmicament rellevant, ja que el cost del seu consum d'energia (gas i electricitat) el 2017/18 va ser d'uns 2 milions de lliures esterlines.

A part de tenir com a objectiu la reducció del consum d'energia a través d'un pla específic, el Trust s'ha compromès a organitzar una campanya anual de conscienciació de l'energia. El primer Desafiament Energètic anual es va llançar el 2015 i va cobrir 19 edificis amb recollida de dades en temps real, proporcionant regularment dades de bona qualitat, alta resolució, i amb una freqüència inferior a la horària. Això implica que podien fer comparacions de dades d'alta precisió en temps real. El Desafiament Energètic va ser dissenyat específicament per interactuar amb el personal d'aquests edificis per dues raons principals: per una banda, per fomentar el canvi de comportament, com ara apagar llums i equips, i per l’altra, per fomentar que s'informi dels problemes amb la calefacció i altres equips de manera que aquests puguin ser investigats i, on sigui possible, es resolguin com més aviat millor.

Aquest any el Trust ha utilitzat l'eina interactiva d'EDI-Net pel Desafiament Energètic, de manera que els membres del personal poden accedir en qualsevol moment a informació detallada del rendiment energètic de l'edifici a través d'un sistema basat en caretes somrients classificades per colors (vermell, groc, verd), que els informa de com han funcionat els seus esforços per a l'estalvi energètic aquesta setmana. El Desafiament Energètic ha estat ben rebut pel personal, que ha coordinat, de manera independent, els seus esforços per a l'estalvi d'energia en els seus edificis. Els recursos proporcionats els han permès comunicar i quantificar com els petits canvis en el comportament del personal han marcat la diferència a nivell local. Aquests canvis de comportament els han traslladat i implementat també a casa, i això ha comportat un canvi encara més positiu i un augment de la conscienciació de la població en general. Un membre del personal d'un dels edificis guanyadors va comentar: "hem gaudit participant en el desafiament energètic i tots hem après maneres d'estalviar energia i reduir els costos. Esperem poder participar-hi una altra vegada ".

Al novembre, el Desafiament Energètic utilitzant EDI-Net va guanyar la categoria d'aigua i energia dels Premis de Salut Sostenible 2018. Els premis, organitzats per la Unitat de Desenvolupament Sostenible del Servei Nacional de Salut, van ser creats per destacar i celebrar el treball de desenvolupament sostenible a través del Servei Nacional de Salut, assistència social i sector públic. L'equip es va alegrar de guanyar el premi i Lynn Walker, Gerent de Medi Ambient i Sostenibilitat del Trust va dir "és molt gratificant que el teu esforç sigui reconegut per aquells que són més influents en el sector i en l'agenda de la sostenibilitat. Ens apassiona el que fem i ens basarem en aquest èxit per assegurar que el Trust continua brindant assistència sanitària sostenible als nostres pacients ".

Entrevista amb el director d’energia de Leicester

Hi ha una creixent pressió sobre les autoritats locals a la Unió Europea per reduir el consum energètic dels seus edificis públics. S'observa un gran potencial en l'anàlisi de les dades a curt termini dels consums d'energia i d'aigua d'edificis municipals. No obstant això, molts municipis al Regne Unit encara no tenen dades automàtics de consum de gas, aigua o electricitat. L'Ajuntament de Leicester, al Regne Unit, ja està més avançat en aquest sentit i el 2004-2005 va començar a equipar els edificis públics amb comptadors intel·ligents. Michael Richardson parla sobre aquest procés des del seu punt de vista com a líder de l'equip d'energia de Leicester.

Quina va ser la seva motivació per a la implementació d'aquesta tecnologia?

Michael Richardson (MS): Volíem poder identificar patrons de consum excessius o irregulars i reduir el malbaratament d'energia (electricitat, gas, aigua), el cost econòmic i les emissions de CO2. EDI-Net proporciona informació sobre la gestió d'energia precisa i oportuna i permet la comparació de les dades segons la tipologia d'edifici. Una informació millor i més detallada significa també que podem proporcionar assessorament personalitzat que, amb sort, condueix a un canvi de comportament. Comprovar l'estalvi derivat de les millores en l'eficiència energètica també va ser un punt important. A més, volíem fomentar i estimular la inversió en eficiència energètica i els canvis operatius.

Quins obstacles o dificultats va trobar?

MS: Un dels problemes va ser els costos d'instal·lació, així com la recerca d'un proveïdor que instal·lés els comptadors intel·ligents. Vam haver de trobar la manera de fer compatible la comunicació entre els comptadors intel·ligents dels clients amb el sistema d'EDI-Net. A causa que els comptadors (principalment d'aigua) estan sovint situats en un espai apartat de l'edifici pot ser difícil connectar-los a la xarxa. A més, hi va haver alguns canvis en l'organització, com el tancament d'edificis, la liquidació d’alguns contractes de lloguer, canvis de personal i canvis financers.

Creu que l'esforç ha valgut la pena? Per què?

MS: Sí, definitivament, el nostre personal ara està molt més conscienciat sobre el tema. Identifiquem i reduïm moltes fuites i el malbaratament d'aigua més ràpidament. Com la nostra institució té compromisos ambientals ambiciosos, necessitàvem ser proactius. En general, ja hem aconseguit estalviar temps, costos i CO2, a més d'una millora de la nostra reputació, canvis de comportament i una inversió en eficiència energètica més conscient.

Segons els responsables d'EDI-Net, el millor enfocament no només es basa en l'anàlisi de les dades dels comptadors a curt termini, sinó també en la participació activa dels propietaris d'edificis, dels usuaris  i dels responsables de la presa de decisions. La innovació d'EDI-Net, per tant, es basa en un enfocament orientat a l'usuari per donar suport a l'administració pública en el desenvolupament de les seves capacitats, l'intercanvi de coneixements i la implementació d'una política d'energia sostenible efectiva amb l'ajuda del "Big Data". Què va motivar l'Ajuntament de Leicester a introduir el programari EDI-Net en el període de preparació del projecte?

MS: Ja comptàvem amb un sistema anterior i EDI-Net va presentar l'oportunitat de portar les coses al següent nivell per als usuaris i els administradors d'energia. Estàvem particularment convençuts dels beneficis d'una major automatització mitjançant el monitoratge continu de les tendències de consum. També ens agrada la interfície fàcil d'usar i les característiques addicionals, com les taules comparatives i el fòrum.

Quins són els avantatges reals i com utilitza la visualització de les seves dades de consum a EDI-Net? Té altres plans?

MS: Les dades es poden entendre fàcilment i estan en un format que pot ser entès ràpidament pels usuaris. Els nostres plans addicionals són implementar millores d'eficiència energètica en el nostre estoc d'edificis quan el nostre pressupost ho permeti.

Quins suggeriments de millora tindria per EDI-Net?

MS: Es podrien desenvolupar més funcions per satisfer les necessitats dels usuaris. A més, també estaria bé poder comptar amb més automatismes, com ara alarmes i recordatoris. 

Reserva’t la data – EDI-Net a l’Energy Efficiency Finance Market Place 2019

Del 19 al 20 de febrer de 2019, EASME i el Pacte d'Alcaldes seran novament amfitrions del "Energy Efficiency Finance Market Place" a Brussel·les, que oferirà l'oportunitat de discutir els factors d'èxit més importants per finançar l'adaptació al canvi climàtic, el transport urbà net i l'eficiència energètica a nivell operatiu. La conferència reunirà ciutats, empreses del sector i institucions financeres per intercanviar bones pràctiques i solucions d'èxit a desafiaments comuns. EDI-Net també participarà amb una sessió al Market Place, explicant com es pot utilitzar l'eina per estalviar.

En breu, el programa i més informació.

Una perspectiva diferent – escolta “Smart City”

El Sistema d'Informació de Ciutats Intel·ligents (SCIS - Smart Cities Information System) reuneix projectes en els camps de l'energia, la mobilitat, el transport i les TIC per estimular la millora de les Ciutats Intel·ligents a Europa, proporcionant així una major qualitat de vida en un entorn urbà sostenible. Llançada amb el suport de la Comissió Europea, la base de dades del SCIS recopila informació, bones pràctiques, dades i conceptes apresos de projectes completats i en curs. Per tant, és un centre únic per a desenvolupadors de projectes, ciutats, investigadors, indústries, responsables polítics i qualsevol altra part interessada en la creació de ciutats intel·ligents.

A "Urban Reverb", la primera sèrie de podcasts centrada en les ciutats intel·ligents europees, el SCIS entrevista persones que viuen o treballen en ciutats intel·ligents, des de ciutadans fins a enginyers i polítics. Cada podcast està centrat en un cas específic, com el tema tècnic dels "carregadors bidireccionals", però també en aspectes més socials, com el "canvi de comportament". Cada capítol t'acosta almenys a tres projectes i les persones involucrades. Des de la seva experiència, parlen de solucions innovadores per estalviar energia i reduir les emissions de CO2, així com dels obstacles que poden haver trobat en el camí de la implementació. El podcast n. ° 2 sobre renovació d'edificis, per exemple, explica com el recondicionament millora les qualificacions energètiques dels edificis existents al col·locar doble vidre i calefacció més eficient, així com panells solars, bombes de calor i sistemes intel·ligents de gestió d'energia i també inclou les històries dels projectes SharingCities, SmartEnCity i ZenN.

Esdeveniments

Info Day Horizon 2020 Sobre Eficiència Energètica

22 de gener de 2019 | Brussel·les, Bèlgica

Els temes d'eficiència energètica de la convocatòria 2019 de l'Horizon 2020 Societal Challenge 3 - Energia neta, segura i eficient - es presentaran en un seguit de tallers organitzats per EASME al llarg del dia. L'objectiu de l'Info Day Horizon 2020 Sobre Eficiència energètica és presentar oportunitats de finançament en el marc de la convocatòria de 2019, atreure nous sol·licitants i possibles beneficiaris, i fomentar el networking entre els participants.

més informació

World Sustainable Energy Days

27 Febrer  - 1 de març de 2019 | Wels, Àustria

L'eficiència energètica i les energies renovables són el nucli del compromís d'Europa per a la transició cap a una energia neta que satisfaci les necessitats dels ciutadans, el desenvolupament econòmic i el medi ambient. Aconseguir un sistema d'energia intel·ligent, socialment just i sostenible requereix polítiques sòlides, empreses competitives i innovació tecnològica. Dominar la transformació digital de l'energia i els edificis serà crucial per crear una economia pròspera i per a l'èxit de la transició global d'energia neta.

més informació

Empowering Neighbourhoods for Climate Action

10 i 11 d'abril de 2019 | Arnhem, Països Baixos

Conferència conjunta de dos dies sobre l'enfocament dels barris per a l'acció pel clima a nivell local. |Per tal que la implementació de les estratègies d’adaptació i mitigació del clima tingui èxit és fonamental involucrar els barris i els seus residents. Canviar les perspectives de dalt a baix i de baix a dalt i conèixer els residents és clau per obtenir resultats sostenibles a llarg termini.

més informació

Unir-se a la iniciativa EDI-Net.


http://www.edi-net.eu

Suscriu la newsletter. Per cancel, lar la subscripció, si us plau utilitzi aquest enllaç.
Por favor, lea nuestra nueva protección de datos.
 

Learn more about our EDI-Net consortium

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 695916.

This newsletters content licence is a Creative Commons BY-SA.