Newsletter

Febrer 2018

Edi-Net a un cop d’ull

La iniciativa EDI-NET (Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques) analitza i comunica dades elèctriques, de gas i d’aigua amb una freqüència inferior a l’horària amb l’objectiu d’identificar el malbaratament i les oportunitats d’estalvi, reduir el consum i estalviar diners. La iniciativa va dirigida als responsables de la presa de decisions de les autoritats públiques, planificadors financers, gestors energètics i responsables i usuaris dels edificis. Un fòrum on-line i una sèrie de tallers facilitaran l’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques per donar suport a les autoritats públiques durant la implementació dels seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).

EDI-Net, llençada amb èxit a Barcelona

El 20 d’octubre de 2017, la Generalitat de Catalunya va presentar oficialment EDI-Net a Espanya. Nombrosos municipis i organitzacions catalanes van aprofitar aquesta oportunitat per aprendre més sobre  la gestió dels fons estructurals de la UE. Posteriorment, es va oferir l’oportunitat de participar a EDI-Net. Es va convidar totes les persones intressades a assistir al primer taller de formació a Barcelona, que es va va dur a terme uns dies després. Durant aquest taller, es van mostrar les diferents eines informàtiques del sistema i es van presentar exemples pràctics i experiències de les tres àrees pilot.
Hem despertat el teu interès? Les dates i llocs per les pròximes sessions de formació les pots trobar al final d’aquesta Newsletter. Millora la gestió sostenible de l’energia i de l’aigua a la teva zona i estalvia diners a la vegada – entra a formar par de la Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades de l’Energia!

El panel d’instruments d’EDI-Net (Dashboard) ja està disponible!

El panell d’instruments d’EDI-Net (Dashboard) està disponible des de fa alguns mesos. Aquí podreu veure les dades de consum actuals de les nostres ciutats pilot. Especialment interessants són les caretes somrients que mostren, d’una manera senzilla, als usuaris dels edificis que no estan familiaritzats  amb el tema, aquells punts on el consum d’energia, aigua o gas és inusualment alt. També hi ha disponibles sèries de dades més detallades per aquells usuaris més avançats. T’agradaria millorar la gestió energètica de la teva àrea? Omple, sense compromís, el formulari d’inscripció i forma part de la iniciativa EDI-Net!

Implicar els ciutadans perquè utilitzin les TIC per a l’estalvi d’energia als edificis públics. Un article de Georg Vogt & Strahil Birov, Empirica.

L’ús de les noves tecnologies per estalviar energia és un desafiament. Tant els usuaris interns de l’edifici (personal d’oficina, professors o personal dels museus) com els externs (visitants d’una oficina, pacients d’hospital, visitants dels museus) han d’estar conscienciats per aconseguir canvis de comportament a llarg termini i, per tant, l’èxit. Segons els autors, la percepció del canvi per part dels ciutadans hi juga un paper important. Les reaccions inicials als canvis són sovint de rebuig i negació. No obstant això, eines adequades, com el suport individual i la formació específica, poden ajudar a convèncer els ciutadans perquè adoptin noves tecnologies. Després d’un anàlisi preliminar, s’han de desenvolupar les mesures adequades pels diferents usuaris dels edificis. Aquestes inclouen, per exemple, l’ús d’un símbol en senyal de reconeixement i els tallers per difondre el coneixement. Segons els autors, aquesta estratègia pot contribuir a la implicació de les diverses parts interessades.
L’article complert es troba aquí.

Entrevista a un gestor energètic municipal

En una entrevista amb Karl-Ludwig Schibel, de l’Aliança del Clima a Itàlia, Alexander Nordhus, soci del projecte EDI-Net i gestor energètic de la nostra ciutat pilot de Nuremberg, parla sobre els èxits i reptes de la gestió energètica municipal.
La ciutat de Nuremberg té una base de dades bastant bona. En molts edificis ja estan disponibles les dades automàtiques del consum cada 15 minuts. Pel contrari, alguns edificis encara no disposen de recollida automàtica de dades i els encarregats han de fer-ne la lectura cada dues setmanes i enviar-los per fax al sistema de gestió energètica, cosa que n’afecta la qualitat. L’objectiu dels gestors energètics és equipar aquests edificis amb sistemes automàtics d’adquisició de dades el més aviat possible.
S’estan utilitzant diferents estratègies per aconseguir un canvi en el comportament dels usuaris dels edificis. Per exemple, des de fa 15 anys s’atorga un premi anual a la institució que més energia estalvia. Els denominats “detectius de l’energia” intenten localitzar els “lladres d’energia” amb l’ajuda de les dades de consum i implementar mesures de millora.
Clica aquí per llegir l’entrevista complerta.

Es busca: Municipis compromesos amb la reducció del consum energètic i d’aigua

Edi-Net busca ciutats i pobles interessats en millorar l’eficiència energètica i de consum d’aigua als seus edificis públics. Fent servir la medició intel·ligent per analitzar i comunicar les dades d’electricitat, gas i aigua, les autoritats locals poden identificar oportunitats significatives d’estalvi. Aquestes oportunitats poden comportar una reducció del consum energètic i d’aigua d’entre el 5% i el 15%.

L’Ajuntament de Leicester (Regne Unit), la ciutat de Nuremberg (Alemanya) i la Comunitat Autònoma de Catalunya (Espanya), acaben de completar la prova d’un nou sistema desenvolupat en el marc de la iniciativa finançada per la UE i estan a punt per compartir la seva experiència i coneixements amb més de 20 autoritats locals interessades a unir-se a la iniciativa. Aquests nous municipis pilot no només podran fer servir el sistema d’EDI-Net de manera gratuïta, sinó que també tindran accés a un fòrum on-line especial, un panell de control (dahsboard) a mida, un servei d’assistència i tallers de formació gratuïts. Per ser elegibles, les autoritats locals han de poder facilitar dades de consum energètic amb una freqüència subhorària – responsables de la presa de decisions, planificadors financers i gestors de la protecció energètica i climàtica queden convidats a expressar el seu interès.

Vols saber-ne més? Visita la nostra web d’EDI-Net , subscriu-te al nostre Newsletter EDI-Net o escriu un correu electrònic a info@edi-net.eu.

Font: Manhattan, Ciutat de Nova York, Estats Units (foto de la NASA a Unplash)

Propers esdeveniments

Noves sessions de formació d’EDI-Net al 2018

Febrer de 2018, Barcelona
La pròxima sessió de formació tindrà lloc el 20 de febrer de 2018 a Barcelona, i oferirà una presentació general del sistema EDI-Net i del seu software. També s’explicaran exemples i experiències pràctiques de les àrees pilot. La participació és gratuïta. Per més informació podeu contactar amb nosaltres. Els interessats poden inscriure’s a través del nostre servei d’assistència tècnica o contactar per correu electrònic amb la Sra. Marta Calvo Cortina, mcalvoc@gencat.cat.

Maig de 2018, Nuremberg

La primera sessió de formació d’EDI-Net a Alemanya està prevista pel dia 16 de maig de 2018. Les persones interessades estan convidades a participar a un taller d’un dia de durada a Nuremberg. La participació és gratuïta; també hi ha la possibilitat del reemborsament de les despeses de viatge. En breu publicarem més informació a la nostra web. Si tens alguna pregunta o vols inscriure’t-hi, pots enviar-nos un correu electrònic o trucar-nos per telèfon.

Unir-se a la iniciativa EDI-Net.


http://www.edi-net.eu

Suscriu la newsletter. Per cancel, lar la subscripció, si us plau utilitzi aquest enllaç.
Por favor, lea nuestra nueva protección de datos.
 

Learn more about our EDI-Net consortium

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 695916.

This newsletters content licence is a Creative Commons BY-SA.