Preguntes freqüents

El nostre llistat de preguntes freqüents, que s’actualitza amb regularitat, ofereix resposta als dubtes més habituals. Si necessites més ajuda, el nostre servei d’assistència et proporcionarà suport per correu electrònic o per telèfon.

FAQ

Preguntes generals

Què pots esperar de la iniciativa EDI-Net en els camps de l’eficiència energètica i d’aigua en edificis públics?

La iniciativa “ Xarxa per a la innovació en l'ús de dades energètiques” (EDI-Net), fundada per la Comissió Europea, analitza i facilita, amb una freqüència inferior a l’horària, les dades generades pels comptadors intel·ligents sobre el consum de l’electricitat, el gas i l’aigua per identificar el malbaratament i les oportunitats d’estalvi. EDI-Net està adreçat als responsables de la presa de decisions de les administracions públiques, planificadors financers, gestors de l’energia i dels edificis, així com als usuaris. EDI-Net pot ajudar-te a reduir el teu consum d’energia i aigua entre un 5% i un 15% a la vegada que estalvia diners a la teva institució pública.

 

Com pot una autoritat pública participar a EDI-Net?

El 2017, EDI-Net incorporarà 20 autoritats públiques addicionals de països europeus interessades en la nostra iniciativa. Si pots proporcionar-nos dades de consum d’energia amb una freqüència inferior a l’horària, t’oferim l’oportunitat d’utilitzar el nostre sistema de forma gratuïta. A més del sistema que identifica el malbaratament i les oportunitats d’estalvi a partir de les dades dels comptadors, també tindràs accés al nostre fòrum online, dashboard i servei d’assistència i et convidarem als nostres tallers gratuïts (amb les despeses pagades). EDI-Net compartirà els seus coneixements, experiències i bones pràctiques amb tu per donar-te suport durant la implementació dels teus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) i els plans d’acció contra el canvi climàtic. Per sol·licitar formar part de la iniciativa, omple si us plau el formulari online que pots trobar aquí.

 

Quina és la durada del projecte?

Tres anys, però s’sespera que hi hagi un llegat –el software-, el que implica que el servei podrà ser ofert durant un temps superior als tres anys.

Sol·licitud i requisits

Quant temps necessitaran les municipalitats interessants per implementar el projecte?

Esperem que el temps sigui el mínim. Després de la implementació, que requerirà només del temps mínim per part del gestor d’energia i del departament d’informàtica, depèn de la Direcció determinar l’ús que se li dóna al software. Esperem que el software li estalviarà temps al gestor d’energia, comparat amb el seu software habitual.

És possible que un ajuntament disposi de diversos nivells d’accés, per exemple, un per a escoles, que no han d’editar res, però que sí que necessiten consultar les caretes somrients?

Tal i com està ara organitzat, un usuari no registrat només té accés a algunes de les funcions del panell de control (dashboard). Tots els usuaris poden tenir accés a les caretes somrients sense necessitat de registrar-se. És també qüestió d’allò que els administradors volen compartir. Els administradors poden escollir si volen publicar els seus edificis o no.

Dades i aspectes tècnics

Com puc incorporar les meves dades al software d’EDI-Net?

El sistema d’EDI-Net està dissenyat per treballar amb una àmplia varietat de fonts de dades. Assumim que ja tens instal·lat un sistema de gestió de dades que emmagatzema la informació en un format organitzat. Si és així, en la majoria de casos serem capaços d’absorbir les teves dades. Hi ha dos mecanismes principals per a la transferència de dades a EDI-Net. Proporcionarem un servi per carregar els arxius al nostre servidor; això es pot fer de manera manual en la interfície de l’usuari o es pot fer automàticament a través d’un procés programat. Alternativament, si el teu sistema de gestió de dades proporciona un servi web que es pot utilitzar per accedir a les teves dades, nosaltres mateixos podrem treballar amb el sistema per facilitar el procés.

Com puc pujar els arxius de dades al servidor?

Aquest és el sistema bàsic, i requereix d’una mica de col·laboració per la teva part. És necessari que el teu sistema de gestió de dades inclogui alguna funcionalitat d’exportació de dades. Exportar les teves dades a arxius de dades és el primer pas del procediment. Facilita a  @ggstuart una còpia d’un arxiu com a exemple i ell crearà un adaptador de dades pel teu format d’arxius. Una vegada aquest pas està complet , només tindràs que anar al botó d’importació i acceptar. Selecciona el teu adaptador i carrega l’arxiu. Transformar aquest pas en un procés automatitzat depèn de la programació d’un script que s’apliqui de manera periòdica als teus servidors. Podem proporcionar-te un script (bash script) que revisarà la carpeta especificada de la teva xarxa i pujarà tots els arxius que trobi en aquesta carpeta. Això depèn de que el teu sistema de gestió de dades sigui capaç d’importar i exportar les dades automàticament. El teu departament d’informàtica s’haurà de posar ren contacte amb el teu proveïdor de dades per determinar com generar arxius d’exportació de manera periòdica. Aleshores, al programar el nostre script aquets arxius pujaran al sistema d’EDI-Net. Normalment això no representa un problema. El petit esforç d’instal·lació es veurà ràpidament recompensat ja que les dades circulen automàticament i no hi ha necessitat de pujar-los manualment cada dia/setmana.

Puc fer servir un servei web API?

En cas que el teu proveïdor de dades ofereixi un servei web per accedir a les teves dades, ens hauràs de proporcionar la documentació i credencials de l’API per tal que ens hi puguem connectar. A partir d’aquí nosaltres ens en farem càrrec i tu hauràs de fer res més.

Les dades es compartiran amb terceres parts?

Les dades s’utilitzaran pel projecte, i poden ser utilitzades en publicacions acadèmiques. Qualsevol referència a la Direcció pot fer-se anònima al moment de publicar-se, en cas que es requereixi. Això està contemplat al document legal d’inscripció.

 

Com s’emmagatzemen i utilitzen les dades de consum registrades?

El Projecte utilitzarà les dades de consum d’energia i/o aigua proporcionats per l’Autoritat Pública per l’únic propòsit del Projecte i el desenvolupament en curs del Servei, de conformitat amb la Llei de Protecció de Dades (1998) i el Reglament General de Protecció de Dades (Reglament (UE) 2016/679).

Cada Autoritat Pública tindrà accés a les seves pròpies dades al Servei. Cap dada serà compartida amb tercers. El Projecte es reserva el dret d’utilitzar dades anònimes i agregades per publicacions i informes relacionats amb el projecte.

Com funcionen les cares somrients?

El sistema està pensat per mostrar una careta contenta quan el consum és més baix del previst, una careta amb expressió neutra quan el consum coincideix amb la predicció i una careta trista quan el consum és superior al previst. La clau d’aquest enfocament és establir un valor adequat per l’ús esperat i comparar-lo amb l’ús real. A EDI-Net fem aquesta comparativa cada mitja hora. La nostra previsió es genera a l’adaptar el model de consum a les dades històriques; pera això, normalment fem servir les dades de consum dels últims 12 mesos.

Tot això es pot veure als informes més detallats del panell de gestió. La predicció es representa amb tres zones de color: groga, per un consum “normal”, verda, si el consum és “baix”; i vermella en cas que el consum sigui alt.