Newsletter

Agosto 2017

Edi-Net a un cop d’ull

La iniciativa EDI-NET (Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques) analitza i comunica dades elèctriques, de gas i d’aigua amb una freqüència inferior a l’horària amb l’objectiu d’identificar el malbaratament i les oportunitats d’estalvi, reduir el consum i estalviar diners. La iniciativa va dirigida als responsables de la presa de decisions de les autoritats públiques, planificadors financers, gestors energètics i responsables i usuaris dels edificis. Un fòrum on-line i una sèrie de tallers facilitaran l’intercanvi de coneixements, experiències i bones pràctiques per donar suport a les autoritats públiques durant la implementació dels seus Plans d’Acció d’Energia Sostenible (PAES).

La primera sessió formativa d’EDI-Net a Leicester, Regne Unit, mostra: els sistemes innovadors per a la implementació de polítiques d’energia sostenible són molt populars entre les autoritats locals!

27 participants de tota Europa es van desplaçar fins a la Universitat De Montfort a Leicester, Regne Unit, el passat dia 5 de juliol de 2017 per participar a la primera sessió formativa d’EDI-Net. Amb la motivació de fer encara més innovador el tema de l’eficiència energètica a la seva ciutat, EDI-Net va convidar a aquesta primera sessió formativa representants regionals, gestors energètics, professors d’universitat, etc. Al seminari, d’un dia de durada, els participants van prendre part en un intens debat sobre els avantatges i possibilitats d’EDI-Net. La sessió va ser inaugurada per l’amfitrió i coordinador del projecte, Paul Fleming, de la Universitat De Montfort.

Amb la seva intervenció sobre el concepte d’EDI-Net, va mostrar als participants la motivació, objectius i expectatives del projecte. Després d’aquest satisfactori inici, van intervenir Strahil Birov, d’EMPIRICA, Prakash Patel, de l’Ajuntament de Leicester, Alexander Nordhus, de la ciutat de Núremberg i Juan Antonio Bas, de la Generalitat de Catalunya, seguits de la presentació dels materials ja disponibles i dels instruments individuals d’EDI-Net. Els instruments consisteixen en el panell de control (dashboard), el fòrum i l’eina de benchmarking, i ofereixen informació, un processament de dades senzill i el debat entre els diferents usuaris. Greame Stuart, de la Universitat De Montfort, va explicar quines dades poden entrar-se al sistema d’EDI-net i com aquest pot implementar-se. A continuació, va seguir una nova intervenció del Sr. Birov sobre com “Crear una campanya al voltant d’EDI-Net”: el ponent va oferir assessorament sobre les àrees d’anàlisi dels target groups, la planificació dels materials adequats, i sobre els instruments per afavorir la implicació, desenvolupar missatges fets a mida, aconseguir congruència i branding, posar en marxa una campanya, aconseguir una millora contínua i l’intercanvi de pràctiques d’èxit. Aquest extens tema es va acompanyar d’exemples de les ciutats pilot. En la seva última presentació, també a càrrec d’Strahil Birov, es va abordar el tema de la formació. S’ha demostrat que els usuaris d’EDI-Net convençuts poden continuar abordant el tema de l’estalvi energètic al seu municipi. Els portaveus de les ciutats pilot van explicar com aquest fet pot posar-se en pràctica. La part final de l’esdeveniment va consistir en la presentació de les pròximes passes del projecte.

L’esdeveniment va ser una sessió general de formació, i ja estem esperant la pròxima sessió, que tindrà lloc a Barcelona, Espanya, a l’octubre de 2017. Hem despertat el teu interès? Dóna’t d’alta avui a la nostra web d’EDI-Net   .Millora la gestió sostenible de l’energia i l’aigua del teu municipi i estalvia diners al mateix temps- forma part de la  Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques!

Es busca: Municipis compromesos amb la reducció del consum energètic i d’aigua

Edi-Net busca ciutats i pobles interessats en millorar l’eficiència energètica i de consum d’aigua als seus edificis públics. Fent servir la medició intel·ligent per analitzar i comunicar les dades d’electricitat, gas i aigua, les autoritats locals poden identificar oportunitats significatives d’estalvi. Aquestes oportunitats poden comportar una reducció del consum energètic i d’aigua d’entre el 5% i el 15%.

L’Ajuntament de Leicester (Regne Unit), la ciutat de Nuremberg (Alemanya) i la Comunitat Autònoma de Catalunya (Espanya), acaben de completar la prova d’un nou sistema desenvolupat en el marc de la iniciativa finançada per la UE i estan a punt per compartir la seva experiència i coneixements amb més de 20 autoritats locals interessades a unir-se a la iniciativa. Aquests nous municipis pilot no només podran fer servir el sistema d’EDI-Net de manera gratuïta, sinó que també tindran accés a un fòrum on-line especial, un panell de control (dahsboard) a mida, un servei d’assistència i tallers de formació gratuïts. Per ser elegibles, les autoritats locals han de poder facilitar dades de consum energètic amb una freqüència subhorària – responsables de la presa de decisions, planificadors financers i gestors de la protecció energètica i climàtica queden convidats a expressar el seu interès.

Vols saber-ne més? Visita la nostra web d’EDI-Net , subscriu-te al nostre Newsletter EDI-Net o escriu un correu electrònic a info@edi-net.eu.

Font: Manhattan, Ciutat de Nova York, Estats Units (foto de la NASA a Unplash)

Nuremberg estalvia energia amb EDI-Net

La ciutat de Nuremberg ha de pagar al voltant de 40 milions d’€ a l’any pels seus aproximadament 1.700 edificis públics. Tot i que el consum total d’energia i aigua de totes les propietats municipals s’ha reduït al voltant d’un 35% des de l’any 2000, els costos s’incrementen cada any. Aquesta és una de les raons per les quals el contractista va sol·licitar participar al projecte finançat per la UE “Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques” (EDI-Net) a l’estiu de 2015. Junt amb els seus socis de projecte, la ciutat de Leicester i la Comunitat Autònoma de Catalunya, està previst que redueixi significativament el seu consum energètic als edificis municipals. Al seu comunicat de premsa, Daniel F. Ulrich, del Departament de Planificació i Construcció de la Ciutat de Nuremberg, va afirmar que “[...] els nostres socis de Leicester (Regne Unit) i Barcelona (Espanya) estan desenvolupament un software basat en una anàlisi complexa del big data, que pot calcular de manera precisa el consum energètic i compilar els resultats d’una manera “poc tècnica” i comprensible”.

La tasca de la ciutat de Nuremberg és proporcionar les dades de consum actuals dels edificis seleccionats i el feed-back dels respectius gestors d’edificis. “A més dels gestors financers i dels gestors energètics, també volem adreçar-nos als usuaris dels edificis – per exemple, el comportament dels alumnes i professors influencia directament el consum energètic d’una escola. A més de l’avaluació econòmica, una presentació sense cap xifra és possible” diu Ulrich. El projecte EDI-Net estarà en marxa fins al febrer de 2019 i està previst que s’estengui de manera gradual a altres municipis interessats.

Contacte:
Alexander Nordhus, Ciutat de Nuremberg – Departament de Planificació y Construcció, Gestió Municipal de l’Energia y Física de la Construcció H/ZA – KEM alexander.nordhus@stadt.nuernberg.de

Més informació:
Protecció del Clima a Nuremberg (Alemanya)
Nota de premsa de la ciutat de Nuremberg (Alemanya)
Projecte UE EDI-Net

Font: Ciutat de Nuremberg (Creative Commons Zero)

Visió general sobre la medició intel·ligent a Alemanya, Espanya i el Regne Unit – Un informe d’EDI-Net d’en Georg Vogt, EMPIRICA

La presentació d’EDI-Net d’en George Vogt ofereix, de manera comprensible, una visió general dels requisits fonaments que han de complir les organitzacions institucionals, com per exemple, els municipis, per una medició intel·ligent.

Un extracte:
Les presents activitats a nivell europeu i nacional es centren principalment en el sector residencial, ignorant el potencial impacte de la Lectura Automàtica de Comptadors (AMR) a les infraestructures ja existents, i el fet que els sistemes de gestió energètica han aconseguit estalviar durant més d’una dècada, especialment per part dels municipis, que han liderat amb l’exemple. Al voltant del 34% de l’energia utilitzada en edificis es consumeix al sector no residencial. Les comunitats alemanyes van consumir 127’7 petajoules al 2013, dels quals ¾ parts van ser de calor, amb la proporció de l’electricitat incrementant-se contínuament. En total, el cost de l’energia puja a 4.000 milions d’€ a l’any.

Vos llegir-ne més? Visita la nostra pàgina web EDI-Net i llegeix l’article complert.

Esdeveniments

Conferència internacional de l’Aliança del Clima i Assemblea General

Reduir les emissions de CO2 no és suficient. Un canvi dràstic en la manera que fem servir els recursos, formulem les polítiques i duem a terme les nostres rutines diàries  ha de produir-se si volem lluitar contra el canvi climàtic. La transformació que necessitem veure a les nostres regions, ciutats i pobles no es una cosa que simplement passa – és un procés que hem de fer que passi. Les autoritats locals són essencials en aquesta tasca. A diari, han de fer front a qüestions com, per exemple, com trobar inspiració per al canvi que necessitem, com promoure un enfocament integral i coherent, com finançar aquesta transició i com monitoritzar l’evolució.

La Conferència Internacional de l’Aliança del Clima de 2017 donarà suport a les regions, ciutats i pobles que s’enfronten a aquests reptes. La conferència, organitzada per la regió de Rin del Nord-Wesfàlia i la ciutat d’Essen, tindrà lloc a la capital Verd d’Europa 2017 – una “ciutat en transformació”. Destacant exemples de transformacions municipals d’èxit, amb el suport de fortes aliances, eines efectives i un finançament adequat, aquest esdeveniment oferirà als participants tallers, sessions especials in-situ i un ampli espai per l’intercanvi i el debat.

Una sessió in-situ sobre EDI-net “com EDI-Net (Xarxa d’Innovació en l’Ús de Dades Energètiques) dóna suport a la ciutat de Nuremberg en el camp de l’estalvi energètic” serà presentada per Alexander Nordhus, el nostre soci de la ciutat de Nuremberg. A la zona del “market place” trobaràs un taulell d’informació d’EDI-Net amb la possibilitat de parlar directament amb els representants del projecte. També pots demanar informació sobre com la teva autoritat local o organització pot provar EDI-Net al nostre taulell d’informació general sobre projectes de l’Aliança del Clima.
Registra’t abans del 8 de setembre!

Del 20 al 22 de setembre del 2017 a Essen, Alemanya

Més informació

 

Potenciar les solucions intel·ligents per aconseguir millors ciutats

La conferència “Potenciar les solucions intel·ligents per aconseguir millors ciutats” unirà pensadors creatius amb responsables de la presa de decisions a la planificació urbana, energia sostenible, mobilitat, TIC, models d’ “Smart business” i innovació centrada a l’usuari. Representants d’alt nivell de les ciutats debatran sobre la transformació de les ciutats europees, mentre que els projectes sobre ciutats intel·ligents mostraran solucions innovadores i debatran sobre les passes essencials a seguir en el camí cap a una ciutat més intel·ligent.

Aquesta conferència sobre ciutats intel·ligents, organitzada pel Sistema d’Informació de Ciutats Intel·ligents (Smart Cities Information System – SCIS) i la Comissió Europea, té com a objectiu fomentar la rèplica de solucions tecnològiques, bones pràctiques i aprenentatge entre les ciutats i les empreses. Contribuirà a l’ambició d’accelerar la transició d’Europa cap a una economia baixa en carboni, eficient en matèria de recursos, competitiva i inclusiva. Dissenyat de manera interactiva, aquest esdeveniment oferirà a l’audiència una participació plena i intercanvi d’experiències.

2 i 3 d’octubre de 2017 a Budapest, Hongria

Més informació

 

Conferència final de CITYnvest – El poder del finançament creatiu de la renovació d’edificis per aconseguir ciutats eficients energèticament

El foment de les inversions en la renovació sostenible d’edificis és vital per aconseguir la transició europea cap una energia neta. Això és principalment cert ja que els edificis són responsables del 40% del consum europeu d’energia primària i del 36% de les emissions de CO2. El problema és: les ciutats ho tenen difícil per accedir al finançament, fins i tot el procedent de la UE.
Per aconseguir-ho i per conscienciar sobre els principals obstacles i factors d’èxit, compartirem amb tu un conjunt de recomanacions a la conferència final de CITYInvest, a Brussel·les, els dies 4 i 5 de desembre de 2017.

La conferència resumirà tot allò que necessites saber sobre models de finançament innovadors per la renovació energètica d’edificis. També hi haurà taules rodones interactives a on podràs debatre i aprendre sobre la implementació dels projectes de CITYnvest.

4 i 5 de desembre de 2017 a Brussel·les, Bèlgica.

Més informació

 

Conferència sobre ciutats intel·ligents

La conferència sobre ciutats intel·ligents és una iniciativa dedicada a un diàleg obert, inclusiu, formal i informal sobre les principals qüestions relacionades amb les ciutats intel·ligents. Es va organitzar arrel del desig dels organitzadors de sotmetre a un debat acadèmic els principals aspectes de la vida a les ciutats romaneses, però també a les ciutats de l’estranger, a través d’un enfocament científic i multidisciplinari que parlarà del passat, present i futur, començant per: l’acceptació de la democràcia com l’eina de governança més eficient i també l’acceptació i compliment de la normativa de l’estat.
La invitació a participar està adreçada a tots aquells especialistes i investigadors de totes les disciplines socials i humanistes: ciències polítiques, comunicació, ciències jurídiques, ciències mèdiques, estudis d’integració europea, sociologia, arquitectura, economia, informàtica, cibernètica i moltes altres. L’esdeveniment reunirà representants dels governs, de les organitzacions intergovernamentals, del sector privat, de la comunitat tècnica, del món acadèmic i de la societat civil, amb l’objectiu de facilitar el debat entre les diferents parts interessades, l’intercanvi i la col·laboració en les qüestions relacionades amb les ciutats intel·ligents.

7 i 8 de desembre a Bucarest, Romania.

Més informació

Unir-se a la iniciativa EDI-Net.


http://www.edi-net.eu

Suscriu la newsletter. Per cancel, lar la subscripció, si us plau utilitzi aquest enllaç.
Por favor, lea nuestra nueva protección de datos.
 

Learn more about our EDI-Net consortium

This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 695916.

This newsletters content licence is a Creative Commons BY-SA.